Element Vode simbolizira život i smrt.  Energija Vode predstavlja most između života i smrti, između umiranja i ponovnog rađanja. Godišnje doba koje pripada elementu Vode je zima.

Zima je vrijeme odmora i regeneracije; u dugim tihim, hladnim noćima i kratkim danima priroda miruje i čuva  svoju energiju za nadolazeće proljeće.

 Energiju Vode u ciklusu jednog dana simbolizira noć – dio dana kada sve miruje, regenerira se u iščekivanju novog jutra, novog početka.

“Voda” sadrži sav potencijal, no nikakvu kinetičku energiju, to je period kada je sve moguće, a ništa se još ne događa.

Energija Metala pripada jeseni. Poput jeseni koja se kroz svu svoju raskoš boja polagano priprema za vrijeme mirovanja i kontemplacije, otpuštanjem lišća i svega što joj više nije potrebno. Baš nas tako i energija Metala nutka da pogledamo unutar sebe, da budemo zahvalni za sve blagodati protekle godine, da prihvatimo sebe i vlastitu vrijednost te otpustimo svo lišće i sve što nam nije više potrebno kako bismo imali prostora udahnuti taj svježi prohladni jesenski zrak.

 Doba povezano sa elementom Zemlje je bablje ljeto, vrijeme koje obiluje plodovima i hrani nas tokom cijele zime. Energiju Zemlje možemo gledati kao majku života, onu koja njeguje i hrani sjeme, omogućava njegovu transformaciju u biljku i davanje plodova.

Prema teoriji o pet elemenata prisutnoj u tradicionalnoj kineskoj medicini, energija Vatre manifestira se ljeti. Energija Vatre daje nam toplinu i sposobnost da volimo i budemo voljeni, te nam omogućava da nakon proljetnog buđenja/rođenja cvatemo i sazrijevamo.

Prema tradicionalnoj kineskoj medicini energija Drva se manifestira u proljeće. Energija Drva označava novi početak, rast i razvoj. Naprimjer, gledajući ciklus života, djetinjstvo pripada elementu Drva, a ono podržava našu viziju života i planiranje u skladu s tom vizijom.

Kineska i japanska medicina već više od 5000 godina životni tijek od njegovog početka do kraja promatraju kao ciklus. Taj ciklus sastoji se od pet faza koje se nazivaju Fazama promjene ili Pet Elemenata. Svaki od pet elemenata ima svoje zasebne karakteristike koje su analogne i povezane s prirodnim fenomenima poput klime, godišnjih doba, stranama svijeta, planetima, ali i organima u tijelu, tkivima, emocijama, zvukovima, bojama, okusima itd.

Uz međusobnu podršku uspjeli smo u samo dva dana napraviti iskorak u znanju, postati svjesniji sebe i svijeta oko sebe, uspjeli smo se povezati međusobno, bolje se povezati sa samim sobom. Radili smo na sebi (do-in vježbe), jedni na drugima (shiatsu) pa tek onda na konjima (shiatsu za konje). 

Ima nekih odluka koje donesemo i koje, naizgled, nemaju nikakvog smisla, ali mi znamo, negdje duboko u sebi, da je to za nas ispravan put. Ima naprotiv nekih drugih koje izgledaju logične i možemo ih jako dobro objasniti u trenutku kad ih donosimo… Ali se nakon nekog vremena pokažu sasvim pogrešnima.
Kako donosimo odluke i zašto smo ponekad neodlučni?